Χρήσιμα Tips Καθαριότητας

Καθάρισε σωστά την ηλεκτρική σου σκούπα

vacl

Η ηλεκτρική  σκούπα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στο σπίτι και όπως τα περισσότερα εργαλεία και συσκευές χρειάζεται μια απλή συντήρηση για να συνεχίσει να λειτουργεί και να καθαρίζει αποτελεσματικά για πάντα.

 

Αλλαγή της σακούλας

Η σακούλα είναι ένα από τα εξαρτήματα που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της σκούπας. Έτσι λοιπόν, η σακούλα θα πρέπει να είναι αρκετά πορώδης ώστε να επιτρέπει στον αέρα να περάσει μέσα. Επομένως αν η σακούλα ή το φίλτρο προστασίας φράξουν, η απόδοση της σκούπας θα μειωθεί κατακόρυφα.

Το ίδιο ισχύει και για τις επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες, τις οποίες και πρέπει να αδειάζουν όποτε αυτό χρειάζεται.

 

Καθαρισμός του κάδου σκόνης

Ορισμένες ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν κάδο συλλογής σκόνης, τον οποίο μπορείς να αφαιρέσεις και να τον αδειάσεις. Η μικρή χωρητικότητα του κάδου σημαίνει ότι θα πρέπει να τον αδειάζεις συχνότερα. Μάλιστα, το ιδανικό είναι να τον αδειάζεις αμέσως μετά τη χρήση της σκούπας ακόμα και αν δεν έχει γεμίσει εντελώς. Έτσι, επιτυγχάνεις καλύτερη υγιεινή και λειτουργία. Αν χρειαστεί να καθαρίσεις το εσωτερικό του κάδου, μπορείς να το κάνεις  με ένα στεγνό πανί.. Προσέχουμε να μην χυθεί νερό στο φίλτρο HEPA.

Καθαρισμός φίλτρων

Οι περισσότερες σκούπες ενσωματώνουν διάφορα φίλτρα τα οποία είτε θέλουν τακτικό καθάρισμα ή αντικατάσταση όπως είναι το κύριο φίλτρο στο δοχείο σκόνης το φίλτρο μοτέρ και φίλτρο εξόδου. Ορισμένα από αυτά καθαρίζονται μετά από συγκεκριμένο αριθμό αδειασμάτων ενώ μετά από ένα χρονικό διάστημα χρήσης θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθούν.

Ο καθαρισμός τους είναι αρκετά εύκολος: Αφού αντικαταστήσεις τη σακούλα ή αδειάσεις τον κάδο καθάρισε το κύριο φίλτρο χτυπώντας το σε ένα αντικείμενο.

Εάν το φίλτρο μπορεί να πλυθεί ρίχνουμε άφθονο νερό για να καθαρίσει και το τοποθετούμε ξανά αφού έχει στεγνώσει τελείως.

Όσον αφορά στις σκούπες που είναι εφοδιασμένες με φίλτρα HEPA, τα οποία εκτός από τη σκόνη συγκρατούν και άλλα αιωρούμενα σωματίδια αλλεργιογόνα, τόσο το ίδιο το φίλτρο όσο και το κάλυμμα HEPA θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά.