Χρήσιμα Tips Καθαριότητας

Τρόποι να καθαρίσετε λεκέδες στο χαλί σας

lek

Λεκές από λάδι 

Ξεκινήστε βάζοντας ένα βαμβακερό πανάκι πάνω στον λεκέ ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού. Μην τρίψετε το πανάκι στον λεκέ γιατί αυτός θα ποτίσει τις ίνες του χαλιού σας σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος. Αφού ολοκληρώσετε αυτό το βήμα στη συνέχεια ρίξτε πάνω σε όλο τον λεκέ μαγειρική σόδα. Μην ανησυχήσετε αν πέσει μεγάλη ποσότητα μαγειρικής σόδας πάνω στο χαλί.  Δεν πρόκειται να βλάψει το χαλί σας.

Τρίψτε την επιφάνεια του λεκέ με μια βούρτσα. Αφού το τρίψετε αφήστε τη μαγειρική σόδα να απορροφηθεί για 15 λεπτά και αμέσως μετά σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα.

Στη συνέχεια ρίξτε πάνω στον λεκέ λίγες σταγόνες υγρού πιάτων. Τρίψτε το απορρυπαντικό πάνω στον λεκέ με μια βούρτσα και αμέσως μετά ρίξτε λίγο ζεστό νερό πάνω στον λεκέ για να αφαιρέσετε αμέσως τη σαπουνάδα με ένα πανάκι. Συνεχίστε να ρίχνετε το ζεστό νερό σε μικρή ποσότητα  και να σκουπίζετε μέχρι να φύγει όλη η σαπουνάδα. Αφήστε το χαλί να στεγνώσει καλά.

Λεκές από σάλτσα ντομάτας.

 Άλλος ένας πολύ δύσκολος λεκές είναι ο λεκές από σάλτσα ντομάτας. Η λύση είναι απλή και ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα έχετε καθαρίσει τον λεκέ σας πολύ εύκολα σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Αφού χρησιμοποιήσετε ένα πανί για να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ ρίξτε λίγο κρύο νερό και μερικές σταγόνες υγρού πιάτων και απλώστε το απορρυπαντικό σε όλο τον λεκέ χωρίς να το τρίψετε.  Αφήστε το να απορροφηθεί για λίγα λεπτά. Ξεπλύνετε καλά ρίχνοντας λίγο κρύο νερό, σκουπίζοντας με καθαρό πανί.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να τρίψετε τον λεκέ με λευκό ξίδι. Αφού τρίψετε καλά, ξεπλένετε και πάλι με λίγο κρύο νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία με το απορρυπαντικό και το ξίδι όσες φορές χρειαστεί μέχρι να φύγει εντελώς ο λεκές.

Λεκές από κρασί 

Τοποθετείστε ένα πανάκι πάνω στον λεκέ για να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ.

Ρίξτε χοντρό αλάτι πάνω στον λεκέ όσο ακόμα είναι υγρός. Καλύψτε όλο τον λεκέ με αλάτι ώστε να απορροφήσει καλά την υγρασία από το σημείο που λερώθηκε. Αν ο λεκές σας έχει στεγνώσει, τότε ρίξτε λίγο νερό πριν ρίξετε το αλάτι. Αφήστε το αλάτι αρκετή ώρα για να απορροφήσει όσο περισσότερο κρασί γίνεται. 

Όσο μένει  το αλάτι θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα εφόσον απορροφάει το χρώμα του κρασιού. Μόλις δείτε ότι ο λεκές έχει στεγνώσει εντελώς, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Καθαρίστε το αλάτι με ηλεκτρική σκούπα.